Rólunk - Kik vagyunk?

Van olyan gyerek, akit nem akartak, nem vártak a szülei. Van olyan gyerek, aki a saját családjától nem tanulja meg, mi az igazi szeretet. Van olyan gyerek, akit a tulajdon édesanyja vagy édesapja bántalmaz. Van, amikor az otthont nem a családi fészek jelenti, hanem egy féltő, gondoskodó, biztonságot és állandóságot nyújtó közösség, vagyis egy nevelőszülői család.

Magyarországon ma több mint 23.000 gyermek nevelkedik a gyermekvédelmi szakellátásban, ebből 15.000 gyermek nevelőszülőknél van elhelyezve. Ezek a gyermekek nehéz indulást kaptak, az ő sorsuk megsegítésére, javítására jött létre nevelőszülői hálózatunk.

A Benita Nevelőszülői Hálózatot 2013 tavaszán alapította a Debreceni Baptista Gyülekezet. 2022 februárjában megalakult a Benita Lakásotthon, és a nevünk is megváltozott: Benita Gyermekvédelmi Szolgáltató. A Benita név azt jelenti Áldott. Hisszük, hogy a mindennapi munkánk valódi áldássá csak akkor válhat, ha imádságos szívvel kérjük Isten vezetését, segítségét a döntéseinkhez, és minden körülmények között ezekhez hűek maradunk. Ezt az áldást tapasztalva mára a Benita Gyermekvédelmi Szolgáltató Magyarország egyik meghatározó nevelőszülői hálózatává nőtte ki magát: hét vármegyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár) több mint 120 településen látnak el nevelőszülőink otthont nyújtó ellátást.

Feladatunk a gyermekek teljes körű ellátása, gondozása, továbbá a legfontosabb célunk: a szeretetteljes légkör biztosítása. Hálózatunk az újszülött gyermekektől a huszonéves fiatalokig fogad gyermekeket, vagyis az csecsemőgondozástól a fiatal felnőttek utógondozói ellátásáig biztosítjuk gyermekvédelmi szakellátást.

Nevelőszülőség = Élethivatás

A nevelőszülőink feladata, hogy a rájuk bízott gyermek személyiségállapotát, érdekeit és szükségleteit szem előtt tartva családi mintát nyújtson, érzelmi biztonságot adjon, a gyermek személyiségét, képességeit, tehetségét folyamatosan fejlessze és ezzel egyidejűleg a gyermeknek vérszerinti családjával való kiegyensúlyozott kapcsolattartását is segítse.

Működésünk során folyamatos jelleggel nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a nevelőszülői családjainkat, a nálunk elhelyezett gyermekeket minden szempontból támogassuk, legyen az emberi, szakmai vagy anyagi oldal. Ebben a munkában segítenek minket a Bogácson valamint Balatonakarattyán található Benita Pihenőházaink, ahol nem csak nyáron (táborok, nyári programok stb.), hanem egész évben biztosítunk a nevelőszülői családok számára szabadidős programokat, üdülési lehetőséget. Másik nagy segítségünk a Benita Gyermekvédő Alapítvány, amely folyamatos jelleggel, anyagi juttatásokkal támogatja működésünket.

Nevelőszülői hálózatunk hitvalló Igéje a Bibliában, Ézsaiás könyvében található:

"Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? Ha mások megfeledkeznének is, én nem feledkezem meg rólad!"
(Ézsaiás 49,15)

Ma is tartjuk az a missziói küldetésünket, amelyet az alapító lelkész így fogalmazott meg: "Úgy indultunk el, hogy hittük, reméltük és nagyon sokat dolgoztunk érte valóra fog válni: áldottak leszünk és áldássá leszünk!" A folyamatos, alázatos munka és a napról-napra tapasztalható töretlen növekedés talán bizonyítja, hogy valóban Isten áldása van a hálózat működésén.


FENNTARTÓNK


A Debreceni Baptista Gyülekezet Magyarország legnagyobb taglétszámú baptista gyülekezete, működése több mint 125 éves múltra tekint vissza. A Szentírással összhangban missziós céljai között szerepel, hogy fizikai segítség mellett lelki támogatást is adjon rászorult családoknak, nehéz sorsú gyermekeknek:

"Tanuljatok meg jót cselekedni! Törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! Védjétek meg az árvák igazát, képviseljétek az özvegy peres ügyét!" (Ézsaiás 1,17)

Ha többet szeretne megtudni a Debreceni Baptista Gyülekezetről: keresse fel honlapjukat: dbgy.hu

ELÉRHETŐSÉGE:

Debreceni Baptista Gyülekezet
4029 Debrecen, Szappanos u. 23. szám

Email: iroda@dbgy.hu 

Gyülekezeti iroda: Mobil: +36-20-271-6105

Elérhetőségeink!

Benita Gyermekvédelmi Szolgáltató
4031 Debrecen, Szoboszlói út 45. szám fszt 2.

Telefonszám
+36-52-796-246 (Kovács Nelli)
+36-70- 931-3280 (Horváth Dia)

E-mail
benita@benitanh.hu 


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!