Zuhanás

2024.07.08

"Azt kívánta, bárcsak meghalna, és így szólt: Elég most már, Uram! Vedd az életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél! Azután lefeküdt, és elaludt a rekettyebokor alatt." (Királyok első könyve 19:4-5)

Illés próféta emberi határokat feszegető élettörténete üzen ma nekünk. Isten embere hatalmas erővel képviselte Urát a Kármel-hegyi ítélet során, majd félelemtől gyötrődve menekült. A megélt események mögött láthatatlan szellemi harc folyt, amelynek földi színpadán a próféta a világ teremtő Urának képviselőjeként harcolt. Az Isten embere erővel, hatalommal felruházva hirdette Ura szavát, majd a pusztában egy bokor alatt görnyedve kívánt meghalni. Létezik ilyen zuhanás? Látszólag nem egy sikertörténet, de emberi, valóságos.

A mai korszellem gondolkodása szerint egy ilyen embert a világ először trónra emelne, bálványozná, majd a zuhanását szemlélve csalódottan egy haszontalan vesztesként lökné a szemétdombra. Addig vagy értékes, ameddig teljesítesz, sikeres vagy, és mások is hasznot húzhatnak belőled, amikor viszont fogyni kezd az erőd, ítélkező szempárok kezdik vizslatni az életed. Illés története szeretne bátorítani minket. Isten nem dob senkit a szemétdombra, hanem a szabadulás útját mutatja meg. Istentől merítve megerősödhetünk, és nem leszünk értéktelenek, ha elfogy az erőnk. Van, amikor olyan mélységbe zuhanunk, hogy Illés szavai fejezhetnék ki a mi állapotunkat is. Bátorság kell ahhoz, hogy beismerjük: ilyen mélyre kerültünk. Sokan érzik ilyenkor, hogy baj van, mégis tovább futnak, és egészen addig nem akarnak tudomást venni a határaikról, amíg nagyobb bajba kerülve már nem lehet rajtuk segíteni.

Állj meg bátran, ha te is ezt érzed, és elfáradtál az élet taposómalmában! Légy őszinte magadhoz: ismerd be, hogy "emberből" vagy! Merj elengedni dolgokat, hidd el, nélküled is megoldódnak. Van olyan zuhanás is, amely életet menthet. Ne ess kétségbe, ha mélyre kerültél, merj megállni pihenni, és Isten bölcsességét kérve higgadtan gondold át a helyzeted! Illés elaludt, majd angyal ébresztette, friss eledellel kínálta, és hagyta tovább pihenni. A próféta Isten védelme alatt pihent, Ura táplálta, majd megerősítette egy erőn feletti útra. Amíg pihent, addig sem állt meg az élet. Amíg pihensz, te is élvezheted Isten védelmét, ha szükséges, lelkiismeretfurdalás nélkül állj meg, Isten pótolja a hiányod! Lezuhantál? Ha életben maradtál, akkor ez egy életmentő zuhanás volt, hogy megüzenje: változtatnod kell!