Viselj gondot magadra!

2021.11.15

"Magatok is látjátok, hogy milyen bajban vagyunk: Jeruzsálem romhalmazzá vált, kapui tűzben égtek el." (Nehémiás könyve 2:17)

Nehémiás a fogságból hazaérkezik Jeruzsálembe, ahol az éjszaka folyamán megtekinti a város védelmét biztosító falakat, igénk pedig azt tárja elénk, hogy milyen állapotokat talál. Ma arra hívom a sorok olvasóit, hogy mi is vizsgáljuk meg életünk védvonalait! Érzékeljük, hogy sérülékenyek vagyunk, könnyen szerzünk sebeket, sok támadás ér bennünket, amelyekre fel kellene készülnünk. Mindannyian kialakítunk életünk szellemi, lelki és testi területein "falakat", amelyek a védekezést szolgálják. Ezek kisebb-nagyobb sikerrel működnek. Időközönként ellenőriznünk kell gondolkodásunk, értékrendünk, hitünk, Istennel és embertársainkkal való kapcsolatunk állapotát, működőképességét. A felmérés során felfedezhetjük falaink réseit, ahol támadhatóak vagyunk. Isten igéjének segítségével befalazhatjuk a töréseket, ahol ki-be járkálhat az ellenség. Hogyan tehetjük ezt? Nap mint nap híreket hallunk, amelyek félelmeinket táplálják, esetleg rossz döntésekbe, bizonytalanságba sodornak minket. A Bibliában azonban felfedezhetjük a korunkról szóló próféciákat, tanításokat, amelyek eligazítást adnak az emberi élet Istentől kapott természetes rendjét, harmóniáját támadó szellemi áramlatok útvesztőiben. Az igei tanítások segítségével elsajátíthatjuk életünk, kapcsolataink építő gyakorlatait, és felismerhetjük a romboló, káros hatásokat. Az igazság megismerésével, felfedezhetjük a hamis értékrend csapdáit, amelyek foglyul akarnak ejteni bennünket.

A várfal kapuinak is különleges szerep jut. A város kapuit napnyugtakor bezárták az őrök, pirkadatkor pedig kinyitották. A kapuk hiánya azt eredményezte, hogy ki-be járkálhatott az ellenség, és szabadon garázdálkodhatott. Nekünk is figyelnünk kell életünk kapuira! Meg kell tanulnunk megfelelő időben nyitni és zárni őket. Érzékszerveink egy-egy kapu, amelyeken keresztül beengedhetünk negatív, romboló információkat, hazugságokat, melyek tönkretehetik életünket. Megnyithatjuk szellemi kapuinkat tévtanítások előtt, amelyek rossz útra csábítanak bennünket. Beengedhetünk kapcsolatainkba olyan embereket, akik kihasználnak, megrabolnak minket. Meg kell tanulnunk, hogy ki és mi előtt kell bezárnunk kapuinkat, és mikor kell megnyitni azokat, mert életet építő, segítő lelkek, gondolatok érkeznek oda.

Isten Jézus Krisztusban erős várfalat épített körénk, tanítása szilárd, biztonságos értékrendet ad számunkra, amely a legerősebb oltalom lehet azoknak, akik elfogadják. A golgotai keresztáldozat, a feltámadás győzelme biztos szellemi védelem, amely örökkévaló áldást nyújt a Jézust követő lelkeknek. Nála lehetünk csak biztonságban, ne késlekedjünk Isten befedező oltalma alá húzódni!