Van értelme tervezni?

2022.09.26

"Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, és nem számítja ki a költséget, hogy telik-e mindenre a befejezésig?" (Lukács evangéliuma 14:28)

Nagy kihívás manapság tervezni, hiszen percről percre változnak környezetünkben az események. Egyik pillanatban az ötlet vagy döntés jónak tűnik, a másikban már semmi értelme vele foglalkozni, mert megváltoztak a biztosnak tűnő körülmények. A kiszámíthatóság szinte eltűnt a mai kor emberének életéből, pedig mindenkinek szüksége lenne egy biztos pontra, amihez igazíthatná a határait, szabhatná értékrendjét, és egy szilárd alapra, amelyre hosszú távra tervezve felépíthetné az életét. A bizonytalanság felemészti a legerősebbek tartalékait is, fárasztó a vak véletlenben bízva, a szerencsére alapozni. Az emberek kétségbeesetten keresik a kapaszkodókat, amelyek kiszámíthatóbbá tehetik az életüket. Sokan belefáradnak a bizonytalanságba, és csak sodródnak az eseményekkel. Mit kínál a világ? Pénzt, amelynek egyik napról a másikra csökkenhet az értéke, mulandó dolgokat, amelyek az idő előrehaladtával elhasználódnak, egy tökéletes munkahelyet egy jól menő cégnél, ahol bármikor felmondhatnak, ha az érdek úgy kívánja. Ezek mind fontosak, de bármelyik pillanatban elveszthetjük az általuk adott biztonságot. Van-e más lehetőség, mit ajánl fel Isten? Erőt, törődést, vezetést, bölcsességet, támogatást, a lehetőségek nyitott kapuit - mindent, ami a tervezéshez szükséges. Isten hosszú távon gondolkodik, terve egészen az örökkévalóságig mutat. A körülmények változnak, de Ő állandó, hatalma, ereje, szeretete nem rendült meg az évszázadok során.

"Szeretett testvéreim: minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása." (Jakab levele 1:16-17)

Kegyelme a bizonytalanságban kínlódó embert is el tudja érni, ígéretei változatlanok. Jézus Krisztus ma is szilárd alapja lehet életünknek. Jézus megígérte, hogy akik benne hisznek, azokat nem hagyja el soha. Vele lehet tervezni, erőforrásait rendelkezésünkre bocsájtja, ha hűségesen követjük Őt. Nekünk elfogyhat a lelkesedésünk, meglankadhat a szeretetünk, kifogyhatnak erőtartalékaink, és megkísérthet a gondolat, hogy feladjuk. Ha a láthatókra nézünk, megrekedhetünk, kiderül, hogy mire vagyunk egyedül képesek, de Jézussal erőnkön felül teljesíthetünk, és bátran tervezhetjük a jövőt.