Valóban igaz?

2023.10.23

"Ha nehezebb lesz az emberek munkája, és el lesznek foglalva, akkor nem törődnek majd hazug beszédekkel." (Mózes második könyve 5:9)

A fáraó szavai akkor hangzottak el, amikor Mózes az Úr megbízásából arra kérte az egyiptomi uralkodót, hogy engedje el a rabszolgaságban sínylődő népét. Mózes Isten embereként vitte a jó hírt: "Az Úr számon tartja Izrael fiait, és meglátta nyomorúságukat…" A megfáradt rabszolgák reményt, hitet kaptak. A fáraó szíve viszont kemény maradt, és nem engedte el a népet, hanem még jobban megnehezítette a rabszolgák munkáját. Ennek következtében az emberek kétségbeesetten és csalódottan széledtek szét Egyiptom területén. Egy régi történet aktuális üzenetekkel.

Amikor egy megfáradt lélek az Úrhoz kiált, mert nem bírja a "kényszermunkát", akkor Isten nem zárja be a fülét, és az evangélium szabadító örömhírét élő üzenetként küldi: Isten nem felejtkezik el azokról, akik hozzá fordulnak. A Sátán viszont nem engedi könnyen azokat, akiket a világ mulandó kívánságainak hajszolásával fogságba ejtett. Ilyenkor a forgatókönyv hasonlóan alakul az igénkben található történethez. A szabadulásra vágyó lélek Istenhez fordul segítségért, elkezd hinni, imádkozni, istentiszteletre járni, a bűnös kívánságokat elutasítani, komoly áldozatokat hozva az igéhez igazítja az életét, de olykor mégis azt tapasztalja, hogy nem könnyebb, hanem nehezebb lesz az élete. Jönnek a próbák, betegségek, támadások, és még több erőfeszítést kell tennie ahhoz, hogy boldogulhasson és tartani tudja az Istenhez fordulás előtti szintet. Érdemes ilyenkor a történések mögé látni, és felismerni a háttérben meghúzódó szellemi valóságot. A Sátán nem akarja, hogy rabszolgái megszabaduljanak, és a vágyakozó lelkek életét megnehezítve ellopja az erőt tőlük: az anyagi boldogulás terén új, sok munkával járó lehetőségeket kínál, így a kimerült embereknek nem marad erejük, idejük Istennel, a lelkükkel foglalkozni. Vannak más módszerei is: valaki elveszti a munkáját, beteg lesz, jónak vélt kapcsolatai megromlanak, nehezebb lesz minden. Így az Istenbe kapaszkodó lélek csalódik, és azt a csöppnyi hitét is elveszti, amely a jó hír miatt fakadt fel a szívében. A Sátán pedig a körülmények alakításával hazug beszédnek tünteti fel az Isten igéjét.

Lehet, hogy te is arra vágysz, hogy megtapasztald a szabadulás örömét, talán már imádkozol, olvasod a Bibliát és közösségbe is jársz, de közben nehézségek jelentkeztek az életedben. Lehetséges, hogy elbizonytalanodtál, mert nem ezt vártad. Tarts ki, Isten nem felejtkezett el rólad! Mózes története sem itt ért véget. A nép végül megszabadult, a fáraó szíve megtört. A Sátán legyőzetett, és nincs azon hatalma, aki Jézus Krisztushoz fordul segítségért. Jöjj, lépj ma a szabadulás útjára, vagy maradj rajta, ha már ott jársz!