Utolsó esély

2023.01.30

"Amint Jézus beért egy faluba, szembejött vele tíz leprás férfi, akik távol megálltak, és kiáltozva kérték: Jézus, Mester, könyörülj rajtunk!" (Lukács evangéliuma 17:12)

Január 29-én van a leprások világnapja. Ilyenkor több keresztény gyülekezetben imádkoznak a leprában szenvedő emberekért, és támogatásokat gyűjtenek számukra. Sokan szokták mondani: "egészség legyen, a többi nem számít". Természetesnek veszik, amíg megvan, talán nem is becsülik meg eléggé, ha pedig komoly betegséggel kell megküzdeniük, összeomlik minden.

A tíz leprás férfi a kor szabályainak megfelelően kiközösítetten élt. Zsidók és samáriaiak együtt hordták a gyógyíthatatlan terhet. Közöttük már nem számított a népük közötti gondolkodásbeli különbség, gyűlölködés: a közös sors eltörölte az ellentéteket. A gyógyíthatatlan betegséggel küzdők kórházi ágyán sem számít sokat az iskolai végzettség, az anyagi háttér, a karrier, mindaz, ami emberileg büszkeségre adhatna okot, mert a szenvedés eltörli a különbségeket. A fontossági sorrend megváltozik, minden elhalványodik, csak a fájdalomtól, a félelemtől való szabadulás, a gyógyulás lesz a fontos.

Mit tehet az ember, amikor ilyen nehéz próbában találja magát? Ilyenkor az Isten nélkül élő ember nincs könnyű helyzetben, csak az orvosokban, a tudományban és a körülmények jól alakulásában bízhat. Az emberi tudás, erő és bizonytalan dolgok sora, amelyek végesek, csak egy határig segíthetnek. A történetünk szenvedői számára nem volt remény, várták, hogy a gyógyíthatatlan kór végleg feleméssze őket. A fordulat akkor történt, amikor Jézussal találkoztak. Szívük legmélyéről szakadt fel a könyörgés: "Jézus, Mester, könyörülj rajtunk!" Betegség, megoldhatatlannak tűnő élethelyzetek, elhordozhatatlan terhek sokasága, amelyek megkeserítik az életet. Sokféle emberi próbálkozás, amely ideig-óráig könnyíthet, de végleges szabadulást nem ad. Te hol tartasz az életed küzdelmében? Bírsz még emberi erővel harcolni? "Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz." (Zsidókhoz írt levél 13:8) Ma is lehet Jézushoz kiáltani! Kell hozzá a hit, nem számít, hogy eddig nem kerested Istent, most megszólíthatod. Ma is elindulhatsz a hit útján, amely lelked és tested gyógyulásához vezethet. Tedd, amit Isten kér tőled, lépj az engedelmesség ösvényére, bízz benne, ő Isten, aki mindent megtehet! Atyai szeretete és bölcsessége határtalan, rábízhatod magad.