Te is győztes lehetsz!

2022.11.28

"Isten botját is kezébe vette Mózes." (Mózes második könyve 4:20)

Isten elhívja Mózest arra, hogy kivezesse Izráel népét az egyiptomi rabszolgaságból. Mózes nem tartja alkalmasnak magát erre a feladatra, és indokokat keres, hogy elutasíthassa a küldetést. Isten megkérdezi tőle: "Mi van a kezedben?" Mózes így felel: "Egy bot." Ezután Isten utasításokat ad neki, ő pedig engedelmeskedik, és megtapasztalja, hogy Teremtője csodákat tesz, majd bátorítja, és felkészíti a szolgálatra kiválasztottját. Érdemes elolvasni Mózes második könyvének 3. és 4. fejezetét. Nézzük a lelki üzeneteket, amelyek ma is aktuálisak lehetnek számunkra.

A mai kor emberének életében is vannak olyan erők, amelyek leuralják, és "rabszolgaságban" tartják, olyan területek, ahol kevésnek érzi magát, és ahhoz, hogy szabadulni tudjon, ki kellene lépnie a személyes komfortzónájából oda, ahol még nem járt, nincs tapasztalata, és úgy érzi, képtelen lenne jól működni. Sokan feladják, talán meg sem próbálnak küzdeni, inkább egy életen át szolgaságban szenvednek. Talán másokra várnak, vagy a körülmények pozitív alakulására, és elbújva kihátrálnak saját életük harcából. Nincs győzelem küzdelem nélkül! A szabaduláshoz szükség van a fogságban lévőre is, bármennyire alkalmatlannak, fáradtnak és kevésnek érzi magát.

Isten ma tőled is megkérdezi: "mi van a kezedben?" Mivel rendelkezel, milyen tulajdonsággal, képességgel, eszközzel, amelyet lehet, hogy kevésnek tartasz, de ha az Alkotód kezébe rakod, győztessé tehet. Isten szeretné megáldani azt, amid van, igéjén keresztül pedig megtaníthat arra, hogyan tudod győztesként használni azt, amivel rendelkezel. Sokan a hiányaikra tekintenek, arra, amilyük nincs, mások tulajdonságait, képességeit, eszközeit szeretnék, és azt mondják: "ezekkel én is tudnék győzni." Ez a gondolkodás a lustaság és az egy helyben toporgás csapdájába vezet. Isten elkéri ma tőled azt, amid van, és szeretne megtanítani arra, hogyan kell másképp használni. Lehet, hogy te is Mózeshez hasonlóan ellenkezel, szabadkozol. A próféta példája bátorítson, engedd a szívedbe Isten szavát hittel, engedelmeskedj, és bízd rá magad, Ő felkészít, és mire harcba kell indulnod, lesz hited a győzelemben. A Mózesnek tett ígéret rád is vonatkozhat, ha engedelmeskedsz, és megnyitod a szíved a Mindenható előtt: "Én pedig segítségedre leszek a beszédben, és megtanítalak benneteket arra, hogy mit cselekedjetek." (Mózes második könyve 4:15) Mózes elindult a győzelem felé vezető úton, bár nehéz csatákat kellett megvívnia, nem volt egyedül: a botja már Isten botja volt, amellyel sok csodát tett. Ne késlekedj, add te is Isten kezébe, amid van, bármennyire is értéktelennek tartod!