Pihenj!

2024.07.01

"Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt." (Prédikátor könyve 3:1)

Isten tökéletesen teremtette meg a világot, benne az embert. A teremtés által is példát mutatott az ember számára, hogyan kellene élnie: hat nap alatt elvégezte alkotó művét, a hetedik napon megpihent. A mai ember nehezen tudja rászánni magát a pihenésre, talán már azt sem tudja, hogyan lehet elengedni mindent, és igazán leereszteni… Világunk állandóan mozgásban van, a fogyasztói társadalom embere arra kényszerül, hogy a gépekhez hasonló módon működve folyamatosan teljesítsen. Magának vagy másoknak való megfelelési kényszerből túlhajszolva magát feszegeti határait, sokan "két végén égetik a gyertyát". Kinek van haszna ebből? Az eredmény: kimerült, feszült, ingerült, lebetegedett emberek rombolják a maguk és egymás életét. Miért nem tudunk megállni? Mintha egy titokzatos erő hitetné el velünk, hogy nincs időnk pihenni, kényszerít minket, hogy erőnkön felül teljesítsünk, és elhiteti velünk, hogy ezt csak mi, csak most tudjuk megcsinálni.

A hazugság atyját, a Sátánt az Isten igéje emberölőnek nevezi. A leghatékonyabban azzal éri el célját, hogy az ember életéből ellopja a pihenést. A sürgetőnek tűnő, halaszthatatlan dolgaink miatt, amelyek mindig újratermelődnek, halogatjuk a pihenést. Végigrohanunk az életünkön, és elveszítjük a legcsodálatosabb ajándékainkat, amelyet az Isten nekünk készített el, hogy utunkon gyönyörködjünk bennük. Gond van az élet értelmezésével is! Mi hasznunk lesz abból, ha a mulandóság oltárán égetjük el magunkat, és a pillanat élvezetére szánjuk erőnket, időnket, a rozsdának, enyészetnek élve? Jézus kérdi: "nem több az élet ennél?"

A pihenés nem csak a fizikai feltöltődést jelenti, figyelnünk kellene a lelkünk felüdítésére is. A fizikai fáradtságot lehet enyhíteni alvással, de a lelki problémák ettől nem oldódnak meg. Alkotónk ismeri a szervezetünket, tudja mikor, mire van szükségünk, ezért mindennek rendelt időt szabott. Nekünk bele kellene simulnunk az ő akaratába, de ez csak akkor lehetséges, ha szoros kapcsolatban vagyunk vele, és figyelünk a testünkbe és a lelkünkbe kódolt "vészcsengők" hangjára.

Fáradt, kimerült, elkeseredett vagy? Kérlek, állj meg ma, és pihenj meg Krisztus lábánál! Isten nem egy túlhajszolt, gyötrelmes életre teremtett, ő nem gyönyörködik a szenvedésedben! Fogadd meg parancsát, és töltődj fel szerető Atyád karjában!

"Emlékezz meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt! Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon…" (Mózes második könyve 20:8-10)