Ne add meg magad!

2021.10.25

"Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban." (Pál levele a filippiekhez 4:6-7)

Az igénk kezdő felszólítására sokan felkaphatják a fejüket, és mondhatják: nem létezik olyan ember, aki nem aggodalmaskodik, hiszen az aggodalom hozzátartozik az életünkhöz, naponként több dolog miatt kell megküzdenünk ezzel a nyomasztó érzéssel. Az aggodalom és a félelem párban érkeznek hozzánk egy-egy esemény kapcsán. Az érzés felemészti erőtartalékjainkat, ellopja örömünket, és bizonytalanná tesz bennünket. Ennek a negatív érzésnek a gyökere az ember gyengesége, amelyet oly sokszor eltitkolunk, és hamis büszkeségünk miatt nem ismerjük el, hogy porszemek vagyunk a világegyetemben, pedig bizonyos helyzetekben szembesülhetünk azzal, hogy képtelenek vagyunk dolgaink megoldására. Problémáink könnyen felülkerekedhetnek rajtunk, szembesülhetünk bölcsességünk, erőnk korlátaival. Az esetek többségében olyan dolgokért aggódunk, amelyek be sem következnek. Mire megyünk az aggodalmaskodással? Az ige egy másik helyen elgondolkodtató kérdést tesz fel: "Aggódásával ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy perccel is?" (Máté evangéliuma 6:27)

Talán már felismertük ezt az igazságot, mégsem tudjuk felvenni a harcot az aggodalom "óriásával". Nem is egyedül kell ezt megtennünk, van egy ellenszere az emésztő érzésnek: az imádság. Megszólítani Istent, behívni az életünkbe, kitárni előtte a szívünk, elismerve, hogy szükségünk van a segítségére. Alázat nélkül ez azonban nem fog sikerülni. Fontos azt is tudnunk, hogy kit szólítunk meg. Az első lépés, hogy megismerjük Istent, aki Jézus Krisztusban kijelentette magát. A Bibliát imádkozó szívvel olvasva találkozhatunk a Teremtőnkkel, aki várja, hogy megszólítsuk őt. A bűneit megbánó, Krisztussal rendező, a Szentlélek által újjászületett ember kiváltsága lesz, hogy Isten a családjába fogadja, és atyai védelmét, törődését élvezheti. Az aggodalom ezután is fog próbálkozni, de már tudni fogjuk, hogy mit kell tennünk: "...imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt".

Ekkor megérkezik a csoda, a mennyei békesség, amely azt üzeni: már nem vagy egyedül az aggodalom elleni küzdelemben, hiszen Isten szeretete kiűzi a félelmet a szívedből és megőrzi a gondolataidat Krisztus Jézusban.