Működtetői továbbképzés - Miskolc

2019.10.26

"Szóljak bár az emberek vagy angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, olyan vagyok, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom. Legyen bár prófétáló tehetségem, ismerjem akár az összes titkot és minden tudományt, és legyen bár olyan teljes a hitem, hogy a hegyeket áthelyezzem: ha szeretet nincs bennem, semmi sem vagyok. Osszam el bár egész vagyonomat alamizsnaként, és adjam át testemet, hogy dicsekedjek: ha szeretet nincs bennem, semmit sem használ nekem." (Első levél a korintusiaknak 13,1-3)

Hálózatunk életében ez az ősz a működtetői továbbképzések időszaka. Idei fő témánk a gyermeki jogok védelme, közelebbről a gyermekbántalmazás kérdésköre. Minden év október 5-e a bántalmazás elleni világnap, amelyet 2008 óta "Kék pólók napnak" is hívnak, mert ezen a napon világszerte kék póló viselésével tiltakoznak az emberek a zaklatás, az agresszív fellépés, az erőszak, a terrorizálás, az internetes bántalmazás, verbális erőszak, a gyermekbántalmazás és a családon belüli bántalmazás ellen.

Ez a téma évek óta egyre nagyobb figyelmet kap nemcsak a családok, az iskolák, hanem a nevelőszülői hálózatok életében is. Fontos tartjuk ezért, hogy nevelőszülőink tisztában legyenek a jogi előírásokkal, a szabályokkal, egyáltalán mit is takar a bántalmazás, mint fogalom, milyen típusai vannak (rossz bánásmód, elhanyagolás, fizikai bántalmazás, érzelmi lelki bántalmazás, zaklatás stb.), mi a teendő, ha ilyet észlelünk, hogyan kell kezelni és kivizsgálni az ilyen eseteket. Ebben a témakörben tartott előadást dr. Liszkay Mónika az Integrált Jogvédelmi Szolgálat illetékes gyermekjogi képviselője, akitől az előadás végén kérdezni is lehetett. 

Az eredményes nap végén megállapítottuk, hogy a képzés mindnyájunk számára nagyon hasznos és eredményes volt, de az is tény, hogy a gyermekbántalmazás ellen csak akkor tudunk fellépni hatékonyan és eredményesen, ha azzal a jövőben is folyamatosan foglalkozunk.