Mi akadályoz az imádkozásban?

2021.05.24

"Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és aki zörget, annak megnyittatik." (Lukács evangéliuma 11,9-10)

Jézus tanítványa így szólítja meg mesterét: "Uram, taníts minket imádkozni...". Ez a kérés ma is hangozhatna sokunk ajkáról. Krisztus válaszában kitér az imádság fontos lépéseire: kérjetek, keressetek, zörgessetek! Első hallásra egyszerűnek tűnhet megcselekedni a Megváltó tanácsát, de próbálkozásaink közben különféle akadályokkal is találkozhatunk. Nézzük meg ma az első lépést: kérjetek!

Nem olyan egyszerű kérnünk, mert emberi kapcsolataink negatív megtapasztalásai miatt lehetnek kudarcaink ezen a területen. Sokan azért nem szeretnek kérni, mert úgy gondolják, hogy az a gyengeség, kiszolgáltatottság jele. Másokat a csalódás tart vissza, mert kérésükre nem azt kapták, amit szerettek volna. Vannak, akiknek mindig felhánytorgatják azt, amit adnak, és kellemetlen lenne újra próbálkozniuk. A kéréshez alázat kell, hiszen ezzel elismerjük, hogy segítségre van szükségünk, és hiányzik valami, amit önerőből nem tudunk megszerezni vagy pótolni.

Nem mindegy, hogy kitől kérünk: fontos a bizalom, jó ismerni azt, akihez kérésünkkel fordulunk. Meg kell ismernünk azt az Istent, akitől kérünk! Isten Krisztusban láthatóvá és érthetővé vált. Jézus önmagát adta értünk, életével sok ember szükségét töltötte be, soha nem küldte el azokat, akik segítséget kértek tőle. Az isteni természet önzetlen, szeretetteljes, megértő, bátorító, segítőkész. A bölcs atyai szeretet úgy adja a választ a kéréseinkre, hogy az számunkra a legnagyobb áldás lesz, ebben benne lehet a nemleges válasz is. Azt tapasztaltam, hogy amikor Isten nemmel válaszolt, mindig megóvott valamitől, ezzel egyidőben új kapukat nyitott meg előttem, amelyek a legbátrabb elképzeléseimet is felülmúlták.

Próbáljuk most elengedni a negatív tapasztalatainkat, és engedjünk Jézus bátorító hívásának! Isten szerető Atyaként várja a kéréseinket, megszólíthatjuk ma is.

A bátorításban ott van az ígéret is: "Adatik nektek". A legjobb adatik.