Mélységből kiemelve

2021.04.04

"Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje." (Pál első levele a korinthusiakhoz 1:18)

Az evangéliumot évezredek történelmen átívelő eseményei sem tudták elkoptatni, ez a legcsodálatosabb üzenet, amely milliók életét változtatta meg. Meghívó, amelyet a szerető Isten küldött, és Szentlelke által hatalommal munkálkodik ma is. Mélység és magasság távolságát legyőző híd, amely a bűn fogságából kivezeti az embert, és felemeli az Isten kezébe, ahol újra helyreállhat a közösség Alkotó és teremtménye között. Nem tagadhatjuk le, hogy a bűn tönkretette életünk csodálatos ajándékát: a szenvedés, pusztulás, fájdalom, gyűlölet, gonoszság romjai között kell küzdenünk. Keressük a gyógyulást, megpróbáljuk bekötözni a sebeinket, kipótolni az égető hiányainkat, de fel kell ismernünk, hogy tudásunk csekély, lassan elfogy az erőnk, határaink végére érünk.

Recsegnek, ropognak az elképzelt ideáink, félelemmel szorongatjuk a jólét kényelmét, ez a legnagyobb problémánk. A halál árnyéka is közelebb húzódik hozzánk a járvány által. Mi kell még ahhoz, hogy felébredjünk? Most lehetőségünk van a húsvét valódi tartalmára koncentrálni, évszázadok alatt kialakult népszokások ugyanis elhomályosítják az ünnepkör igazi lényegét.

Nagypéntek az emberiség szégyene, és egyben az Isten szeretetének, életmentő áldozatának napja is. Jézus kereszthalálával magára vette a bűneinkért járó büntetést, amely nekünk járt volna. Az istentagadásra, hitetlenségre, gyűlöletre ma is ez a megbocsájtó szeretet az Isten válasza. A feltámadás ünnepe a halál feletti győzelem diadala, és új esély az ember számára, hogy az üdvösség útjára léphessen.

A világ "bölcsességét" valló ember legyint a "keresztről szóló beszéd bolondságára", de mit tesz majd akkor, ha gépek segítségével kell megküzdenie minden egyes lélegzetvételért, amikor tehetetlenül kell elhordoznia a gyógyíthatatlan kór szenvedését, esetleg természeti katasztrófák által tűnik el egy pillanat alatt életének munkája? Védtelenek, kiszolgáltatottak, magányosak és elveszettek vagyunk, de Isten hívása ma is érvényben van: Krisztus mindent megtett azért, hogy megmentsen bennünket.

Legyen ez az ünnep az Istenhez való megtérés és megbékélés ünnepe, a halál mélységéből való szabadulás, a lélek újjászületésének diadala!

Áldott feltámadás ünnepet!