Megrekedtem, mit tegyek?

2023.03.20

"Meglátott két hajót, amely a part mentén vesztegelt, a halászok éppen kiszálltak belőlük, és a hálóikat mosták." (Lukács evangéliuma 5:2)

A csodálatos halfogás történetének indító képe tárul elénk az alapigénk által. Simonék halászként keresték a kenyerüket, és éppen egy sikertelen éjszaka után a szükséges munkálatokat végezték, amikor Jézus megszólította őket. Elkérte Simon hajóját, hogy abból taníthassa a sokaságot, majd felszólította: "Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!" Simon engedelmeskedett, bár az eddigi szakmai tapasztalatával ellenkezett a kérés, hiszen lehetetlen volt nappal a mély vízben halat fogni. A történet csodáról számol be: annyi halat fogtak, hogy szakadoztak a hálók.

Isten igéje azért csodálatos, mert a leírt történések mögött mindig rejtőzik az életünkre vonatkozó aktuális üzenet, amely több ezer évvel az események után is élő. A veszteglő hajók, a hálómosás kiábrázolja az emberi lét egy fontos állapotát: sokan vannak, akik megrekedtek életük egy pontján, és nem tudnak tovább lépni. "Mossák a hálójukat", végzik a mindennapi, megszokott tevékenységeiket, de elakadtak a kapcsolataikban, nem tudják megbocsájtani a bántásokat, elfelejteni a fájó mondatokat, elengedni a maguk vagy mások okozta kudarcok veszteségeit, a be nem teljesült álmaik utáni sóvárgást, bűneik vádlásait. Fogvatartja őket a megfelelési kényszer, a sikertelenségtől való félelem, aggodalom a kilátástalannak tűnő jövőtől és a csalódások okozta fájdalom. Sok mindent lehetne még felsorolni, ami lebénítja, és veszteglésre készteti az embert. A megrekedt állapotról egy ideig el lehet terelni a figyelmet mindenféle pótcselekvéssel, de ez a lélek szenvedését nem szünteti meg.

Jézus visszavitte Simont a kudarcának a színhelyére, a mélyre, ahol egyedül sikertelen volt. Ma téged is megszólít az ige által, és vissza akar vezetni arra a pontra, ahol megrekedtél. Senkinek nem esik jól, hogy újra szembe kell néznie a valósággal, amelyet eddig talán eltusolt, mert azzal szembesítette, hogy milyen gyenge és sikertelen. Jézussal megváltozhat minden, legyőzheted a legyőzhetetlennek tűnő akadályt, amely nem enged tovább lépni. Hogyan? Hallgasd te is Jézus beszédét, és teljesítsd azt, amit mond! Akkor is kövesd, ha számodra hihetetlen, amit kér tőled! A győzelem a hit útján vár rád.