Meghívó Istentől

2021.01.04

"Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok." (Jakab levele 4:8)

Talán többen elkészítettük már az elmúlt év leltárját, hogy tiszta lappal kezdhessük a következő évet. Amikor lezárunk egy időszakot az életünkben, mihamarabb szabadulnánk a kellemetlen emlékektől, a veszteségeinket pedig szeretnénk meg nem történtnek tekinteni. Azonban szembesülnünk kell azzal, hogy több nem kívánt dolog akaratunk ellenére is követ bennünket a ránk következő évben. Vannak folyamatban lévő ügyeink, amelyekben felelősségteljes döntéseket kell hoznunk, nem hagyhatjuk magunk mögött őket. Továbbra is hatással lesznek ránk magánéletünket befolyásoló események, és nem bújhatunk el ezek elől, együtt kell élnünk velük. Ebből a szempontból különösen leterhelt volt az előző év, hiszen rajtunk kívül álló történések korlátoztak minket, gátat szabtak álmainknak, újratervezték életünket.

A körülöttünk zajló események kapcsán talán még soha nem láttuk magunkat ennyire kiszolgáltatottnak, esendőnek. Ez ijesztő lehetett, de abból a szempontból óriási lehetőséget is rejtett magában, hogy közeledjünk a teremtő Istenhez. Talán már voltak próbálkozásaink e téren, de mintha mindig zsákutcába jutottunk volna. Most itt van a lehetőség, hogy újra megpróbáljuk! Micsoda ígéret Istentől: ha őszintén jövünk hozzá, ő nem fog elrejtőzni előlünk, hanem még jobban közeledik felénk!

Hogyan közeledhetnénk mi Istenhez? Kezünkbe vehetjük a Bibliát, kereshetünk olyan gyülekezetet, ahol Isten igéjét komolyan veszik, ahol nem csak beszélnek róla, hanem megváltozott életek hirdetik Isten szavának igazságát; vagy megszólíthatjuk imádságban a Teremtőt.

Isten megtette az első lépést az ember felé, Krisztusban egészen közel jött hozzánk. A megváltás által megnyitotta a szabadulás, gyógyulás kapuját. Micsoda szeretet: Isten kezdeményezett, és ha elindulunk felé, akkor Szentlelke által ma is megláthatjuk őt. Így a szent Isten közelsége Krisztus kegyelmi váltsága által valóságossá válhat számunkra. Ahogy közeledünk hozzá, egyre jobban tisztul a róla alkotott kép, erősödik a hitünk, amely tapasztalható bizonyossággal ismeri fel: Isten igazat mondott.

Ma rajtunk a sor! Isten várja, hogy elinduljunk felé.