Lelkünk terhei

2023.02.06

"Íme, volt ott egy asszony, akiben betegség lelke lakott tizennyolc éve, és annyira meggörnyedt, hogy egyáltalán nem volt képes felegyenesedni." (Lukács evangéliuma 13:11)

Jézus a zsinagógában találkozott a beteg asszonnyal, előszólította, majd megszabadította nyomorúságos terhétől, amelyet 18 évig hordozott. Jézus ezt mondta neki: "Asszony, megszabadultál betegségedből. És rátette a kezét, mire ő nyomban felegyenesedett, és dicsőítette az Istent." (Lukács evangéliuma 13:12-13)

Sokan mondhatják: micsoda szabadulás, milyen jó lenne átélni ma is hasonlót. Valóság lehet a mi életünkben is? Igen! Nézzünk néhány gyakorlati példát, hogyan lehetséges ez.

Az egészség és betegség folyamatainak helyes értelmezésénél nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt, hogy az ember egész lénye ki van téve a bűn által beteggé vált világunk testi-lelki fertőzéseinek. Nemcsak a testünk betegedhet meg: a "meggörnyedt" állapot a lelki terhek hordozása közben is kialakulhat. Sokan évek óta cipelnek súlyos "csomagokat": fájdalmas, megalázó bántások okozta sebek, elutasítások, kudarcok, megromlott kapcsolatok, be nem teljesült vágyak miatti negatív érzések.

Isten ma azt mondja: bocsássunk meg azoknak, akik megbántottak minket, engedjük el az adóságukat, ne cipeljük tovább ezeket a fájdalmakat! Jézus Krisztusban mi is megbocsátást kaphatunk bűneinkre, szabaduljunk fel a megbocsátásra, az elengedés által könnyebb lesz a lelkünk. A világ hírei, az emberek minden nap ránk aggatják az aggodalom, félelem, bizonytalanság, újabb kihívások, feladatok terheit. Görnyedhet a lelkünk, akkor is, ha olyan terheket cipelünk, amelyek nem a mieink. Átvehetjük a panaszkodó, lusta emberek terheit, pusztán jóakaratból, és reméljük, hogy ezzel jót teszünk velük, pedig így legtöbbször önállótlanságba taszítjuk őket, könnyen életképtelenné tehetünk másokat, pusztán túlbuzgó "segítő szándékból". Engedjük el bátran őket, hadd harcoljanak, javukra válik, erősebbek lesznek. Nem mi vagyunk a megváltók, viszont imádkozhatunk értük, hogy Isten őrizze meg őket, és adjon nekik erőt, hogy bele tudjanak állni a saját életükbe. A felesleges terhek lerakása után felegyenesedhetünk, és dicsőíthetjük mi is az Istent. Az Isten igéjének vezetése alatt erőnket bölcsen beosztva megerősödhetünk a saját terheink hordozására úgy, hogy nem kell görnyednünk, sőt alkalmanként másoknak is segíthetünk, olyanoknak, akiknek valóban szükségük van a támogatásra. Jézus minket is hív: gyógyuljunk meg az ő keze által!