KOP Képzéseink

2022.06.10

BESZÁMOLÓ lezárult képzéseinkről:

2021. szeptember elején, egy élményekkel teli nyár után egy mozgalmas ősztől tavaszig tartó időszak kezdődött el a Benita Gyermekvédelmi Szolgáltató Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei területén dolgozó nevelőszülők életében. A területen elindult a 24 nevelőszülőt érintő a KOP-os (Központi Oktatási Program) nevelőszülői továbbképzés, melynek elvégzése után az érintettek képesített nevelőszülőkké válhattak.

A képzés helyszíne Mátészalka volt, ahová a megye minden részéből érkeztek nevelőszülők.

A kéthetente két napot érintő foglalkozások jó hangulatban, sok nevetéssel teltek, de bizony sírás és szomorkodás is előfordult egy-egy téma kapcsán. Sokan elmondták, már alig várták ezeket az alkalmakat, hogy a megszokott napi rutinból kiszakadhassanak, új embereket ismerhessenek meg, sorstársaikkal együtt lehessenek, tapasztalataikat megoszthassák egymással. Szembesültek azzal, hogy az estelegesen felmerülő problémáik nem egyediek. Látva, hogy a gyermekek nevelése során adódó nehézségek, más nevelőszülői családban is előfordulnak, erőt és megoldási lehetőséget adott számukra.

Hospitálásaik alkalmával a nevelőszülők bepillantást nyerhettek egymás életébe, megismerhették egymás családját, tapasztalatot cserélhettek a nevelési módszereikről.

A kilenc hónapot felölelő időszak egy általuk elkészített esettanulmánnyal, illetve szóbeli vizsgával zárult, amit 2022 május elején 23-an fejeztek be sikeresen.

Összességében valamennyien elmondták, hogy bár sok kihívást okozott nekik a képzéseken való részvétel, de rengeteg hasznos ismeretet szereztek, amit a mindennapi munkájuk során jól tudnak majd hasznosítani.

A képzésen Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyéből összesen 24 nevelőszülő képződött.

A kezdeti nehézségek ellenére, aktívan, közreműködően vettek részt a képzésen a nevelőszülők.

A szűkös hiányzási keretet nehéz volt tartani, de a végére már sajnálattal ismerték fel, hogy nem lesz folytatás.

A képzés 9 hónapjában nagyon változatos esetelemző módszerekkel, érzékenyítő technikákkal, munkájukhoz nélkülözhetetlen információkkal ismerkedhettek meg az érintettek.

24-en sikeres záródolgozatot és záróvizsgát tettek.

Elmondásuk szerint szemléletformáló, kapcsolaterősítő közösség jött létre ez idő alatt.

B.-A.-Z. megyében, Encsen 2022.05.19-én, 23 nevelőszülő tett sikeres záróvizsgát és lett hivatásos nevelőszülő. A 9 hónapig tartó, 240 órás képzés során a résztvevők bővítették tudásukat, megismerhették egymás munkáját, a nevelőszülői hivatás sikereit, nehézségeit. Az ismeretek megszerzése mellett új emberi kapcsolatok, barátságok is szövődtek. Az oktatói munkában a megye tanácsadói is részt vettek. A záróvizsga dr. Kellermann Dániel, a Benita Gyermekvédelmi Szolgáltató igazgatójának, és Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatójának megtisztelő jelenlétében zajlott. Az immár hivatásos nevelőszülőknek ezúton is gratulálunk, legyen áldás áldozatos tevékenységükön.