Jó helyen áss kutat!

2021.11.22

"Ezért Izsák épített ott egy oltárt, és segítségül hívta az Úr nevét. Majd felverte ott a sátrát, szolgái pedig kutat ástak ott." (Mózes első könyve 26:25)

A bibliai fejezet címe, ahol ez az igevers található: "Izsák küzdelme a kutakért". Izsák vívja a hétköznapi ember harcát, megpróbálja biztosítani az élethez szükséges körülményeket, eközben akadályokkal kell szembenéznie. Emberek, körülmények hátráltatják abban, hogy megtalálja a legjobb megoldásokat, küzdelmében kudarcokkal, ellenállással, feleslegesnek tűnő munkával, konfliktusokkal néz szembe. Ő azonban nem adta fel, nem adhatta fel a harcot. Ebben az embert próbáló helyzetben Isten megszólította őt, elhangzott a Teremtő kijelentése, bátorítása és ígérete:

"Azon az éjszakán megjelent neki az Úr, és ezt mondta: Én vagyok atyádnak, Ábrahámnak Istene. Ne félj, mert én veled vagyok, megáldalak, és megsokasítom utódait szolgámért, Ábrahámért!"

Nekünk is szükségünk van az éltető, tiszta, egészséges ivóvízre. Tapasztaljuk, hogy lelkünk is megszomjazik, és keressük azokat a forrásokat, ahol csillapíthatjuk bensőnk szomjúságát. Előfordul, hogy a forrás nem a felszínen van, és "kutat" kell ásnunk, amelyből lelket megelevenítő, egészséges, tápláló vizet kaphatunk. Ez kimerítő munkával, fáradtsággal jár, mert sok réteget áttörve kell mélyre ásnunk, hogy elérjük a forrást, és még így sem biztos, hogy azon a helyen tiszta, éltető vizet találunk. Próbálkozásaink közben elkeseredhetünk és feladhatjuk a küzdelmet, vagy továbbállhatunk, és újrakezdhetjük. Megtehetjük, hogy mások kútjaihoz megyünk koldulni, esetleg rosszabb minőségű vízzel is beérhetjük, ami nem oltja igazán lelkünk szomjúságát. A világ kútjaiban sokszor silány minőségű szennyvizet találunk, amely méreg, és beteggé tesz bennünket. Kútjainál mégis tömött sorokban kígyóznak az emberek, akik miután isznak, újra sorba kell állniuk, hiszen a kút olcsó "ízfokozókkal" feljavított leve nem csillapítja szomjúságukat, hanem inkább fokozza azt. A kiszáradt lelkű lélek olykor ezzel is beéri.

Isten az igén keresztül megszólít minket. Jézus Krisztus maga lett az élő víz forrása, amelyből mindennap meríthetünk. Az evangélium üzenete kijelentés, ígéret és bátorítás lehet számunkra. Meghallhatjuk, engedhetjük, hogy átjárja lényünket, és Izsák példáját követve abbahagyhatjuk a kimerítő, kudarcos próbálkozásainkat. A Golgota keresztje, az üres sír üzenete csillapítja lelkünk olthatatlan szomjúságát. Isten nem felejtkezett el rólunk: megtehetjük ma, hogy segítségül hívjuk, "felverve sátrunkat" közösségre léphetünk Jézussal, a találkozás helyén a hitetlenség, kudarcos próbálkozások, csalódások rétegeit félrehányva kutat áshatunk, amelyben megtaláljuk a tiszta forrást, majd hálaoltárt építve letelepedhetünk az Isten árnyékában.

"A Lélek és a menyasszony így szól: Jöjj! Aki csak hallja, az is mondja: Jöjj! Aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen!" (Jelenések könyve 22:17)