Isten szíve

2020.10.05

"Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!" (Példabeszédek 4,23)

Az emberi élet törékeny, sokszor telepszik ránk a magány, az elesettség, gyengeség, kiszolgáltatottság érzése. Olykor égető üresség emészti szívünket, és még akkor is érezhetjük ezt, ha látszólag minden rendben van körülöttünk. Miért kell újra és újra megküzdenünk ezzel a megmagyarázhatatlan érzéssel?

Az ember eltávolodott a Teremtőjétől, megszakadt a kapcsolat, eltévedt bárányként kóborol a világban, védtelenné vált. Mivel szívünk a legsebezhetőbb, Igénk ezért szólít fel életünk legfontosabb területének védelmére.

Az Ószövetség az emberi szívet a személyiség középpontjának tartotta: ez az ember centruma, amellyel egész lényünk reagál a belső és külső történésekre, és próbál a körülöttünk működő erőterekben eligazodni. Szívünket a Mindenható szólongatja a Szentlélek által, de a világ kísértéseinek vonzásán keresztül a Sátán is magának akarja.

Olyan időkben élünk, ahol az Isten által a teremtésben megszabott értékrend megváltozott. Az anyagi jólét megszerzése, fenntartása köti le energiánk nagy részét, és a lelki életünk elhanyagolt, gondozatlan marad. Minden erőnket a mulandóság oltárán áldozzuk fel: tudásunk, erőnk legjavát a kényelem megteremtésére, majd annak megvédésére tékozoljuk, szívünk pedig védtelen marad.

Ma is folyik a harc a gazdátlan szívek meghódításáért. Prédaként lesik, hogyan lehetne kihasználni, hasznot húzni a szív fájdalmából. Olcsó, hamis ajánlataikat kínálja a világ, hazugságait színes szellemi köntösbe bújtatja. A reményt kereső ember pedig sokszor csapdába kerül, és gyanútlanul ül fel a remény szekerére.

A megsebzett szívű ember kiszolgáltatott, nem marad ereje a védekezésre. Minden ember által kifejlesztett technika kudarcot vallott, vagy csak ideig-óráig működik. Mi emberek nem tudjuk megvédeni szívünket, ha ezt belátjuk, akkor kezdődhet a gyógyulás. A szív fájdalmának gyökere a bűn, de Jézus váltsága megoldást ad a bűnre. Valld meg Isten előtt bűneid, és hívd be a szívedbe Jézus Krisztust!

Isten ma is keresi a megtört szívűeket, azokat, akik felismerik korlátaikat. Akkor lesz biztonságban a szívünk, ha átadjuk Alkotónk kezébe, hiszen Ő formálta, Ő ismeri a legjobban. A legerősebb védelem receptje: Isten szíve az emberi szívbe költözik, és újra helyreáll a kapcsolat Isten és ember között.

Jézus ma is vár! "Íme az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig én velem." (Jelenések 3, 20)