Isten szava iránytű lehet számodra

2021.05.31

"Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és aki zörget, annak megnyittatik." (Lukács evangéliuma 11:9-10)

Jézus a keresésre is biztatja tanítványait, buzdítása nekünk is szól. Folyton keressük a helyünket, az utunkat, feladatainkat és a céljainkat. A félelemmel teljes szív a bátorságot keresi; a beteg a gyógyulás lehetőségét és orvost, aki segíthet a felépülésben; a magányos azt keresi, aki hűséges társa lehetne; a tettre kész lélek a lehetőséget keresi a cselekvésre; a bánatos szívű ember a boldogságot keresi; a békétlen a békességet; a sikeres a következő győzelem lehetőségét; a bizonytalan a biztonságot. Életünk meghatározó tevékenysége a keresés. Általában a szükségeink határozzák meg, hogy kit és mit keresünk. Vajon jól tűzzük ki a céljainkat, jól választjuk meg az utat és jól osztjuk be az erőnket? Van-e garancia arra, hogy keresésünk sikeres lesz? Az álmok világában szárnyalunk, vagy a valóság talaján maradva tesszük meg a következő lépést? Olykor zsákutcába kerülünk a keresés útján. A kudarc hamar elveheti az egyébként is hiányokkal küzdő lélek kedvét és erejét. A kimerült, csalódott ember hamar az elveszettség állapotába sodródhat és feladhatja. Ilyenkor segítségre van szükségünk.

Isten látja a próbálkozásainkat, és úgy döntött, hogy megkeresi az elveszett lelkeket. Elküldte az egyszülött fiát, Jézust, ő maga lett az út, az igazság és az élet. Értünk végzett váltsága megnyitotta számunkra azt a kaput, amelyen belépve megtaláljuk mindazt, amit valójában keresünk. Krisztus lett a garancia arra, hogy megtalálhatjuk, amire szükségünk van. Az élet terheit cipelő ember a keresésben sokszor csak a mulandó dolgok megszerzéséig lát. Jézus kérdése ma is aktuális: "Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál?"

Megváltónk szava iránytű lehet számunkra: "Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek." (Máté evangéliuma 6:33)

Az ígéret itt is érvényes: "aki keres, talál".