Hol vagy?

2023.07.10

"Amikor aztán meghallották az Úristen hangját, amint szellős alkonyatkor sétált a kertben, az ember és felesége elrejtőzött az Úristen elől a kert fái között." (Mózes első könyve 3:8)

Az első emberpár legnagyobb bűne nem a lopás, hanem az Istenben való bizalom elengedése volt. Minden bűn gyökere a hitetlenség: ezzel kezdődött az emberiség tragédiája, és ma is ez okozza a legnagyobb nyomorúságot az ember életében. A Sátán taktikája azóta sem változott meg: elülteti a kételkedés magvát a szívben, és a hazugság atyja megkérdőjelezi Isten igazságát. Isten tudta, hogy mi lesz a következménye annak, ha az ember a jó és rossz tudásának birtokába kerül. Az első emberpár nem ismerte a rosszat, fogalma sem volt arról, hogy mit jelent a félelem, a gonoszság, a hazugság és az irigység. Amikor beengedték az életükbe ezt a tudást, hatalmába kerítette őket az erő, amely mögötte rejtőzött. Elszakadtak Teremtőjüktől, és a szégyenérzet, a vádlás bujkálásra kényszerítette őket. Megnyílt a szemük, és meglátták, hogy minek engedtek teret az életükben. Ez félelmet váltott ki bennük – már volt takargatnivalójuk.

A Kísértő csábítására manapság is sokan feláldozzák az Istennel való közösség ajándékát. Az istentelen ember ma is rejtőzködik: álarcok mögé bújva menekül a valóság elől, nem mer szembenézni vele. Isten feltett egy kérdést Ádámnak: Hol vagy? A világmindenség Ura nem azért tette fel a kérdést, mert nem tudta, hova rejtőzött el az ember, azt szerette volna, hogy szeretett gyermeke maga lássa meg, hogy hova sodródott bűnei miatt az Atyjától.

Nekünk is szól Isten kérdése: Hol vagy? Bátorság kell, hogy őszinte választ adjunk. Esetleg beismerjük, hogy már messze eltávolodtunk tőle, az élet gondjai, kívánságai elsodortak, és nem fontos már a szava, a közelsége, a szeretete. Lehet, hogy te is elbújtál a munka, a szórakozás, a pusztító "élethabzsolás", esetleg az önvádlás kegyelmet megtagadó hazugsága mögé. Lehet, hogy a szégyenérzet miatt esélyt sem látsz arra, hogy visszatérhess hozzá. Ne hidd el a Sátán hazugságát, hogy Isten nem bocsát meg, Ő téged is keres! A bűneset története nem ért véget Mózes első könyvének harmadik fejezetében, hanem az evangélium örömhírével folytatódott. Isten szeretete Jézus Krisztusban teszi fel számodra az akkor elhangzott kérdést újra: Hol vagy? Válaszd ma az életet, higgy Istennek, azért keres, mert nem akarja, hogy boldogtalan légy és elvessz. A kérdése csordultig van szeretettel, szinte kérlelve hív: Jöjj haza!