Hogy sikerült?

2023.01.02

"Nevetés közben is fájhat a szív, és az öröm vége is lehet bánat." (Példabeszédek könyve 14:13)

Sokan mondják ilyenkor: "túl vagyunk a karácsonyon". A megfogalmazás azt sejteti, hogy talán nem sikerült úgy megélni az ünnepet, ahogy szerették volna. Egyáltalán van-e ideje gondolkodni a kimerült embernek azon, hogy miért nem sikerült? Elmúlt: "túl vagyunk rajta, és kész, megyünk tovább, nem érünk rá érzelgősködni..."

Sokszor a karácsony elvesz, ahelyett, hogy adna. Az emberek tették ilyenné, pedig nem ez volt Jézus Krisztus születése ünnepének eredeti üzenete. Sajnos a mai ember kezdi elveszteni azokat a stabil értékeket, amelyek eddig a létezés meghatározó alapját adták. Miért is lett a karácsony a szeretet ünnepe, és miért vált egy kimerítő rohanássá? Gyökössy Endre gondolatai segítségével adnék választ a kérdésre: "Ezért merev, sokszor élettelen és hideg a karácsonyi evangélium, mert csak egysíkú, egy dimenzióban mondott, már pedig karácsonyt egy síkban, egy dimenzióban se hirdetni, se átélni nem lehet. Az élet legalább három dimenzióban élő. Megértettem, hogy a karácsony átéléséhez legalább három sík, három dimenzió szükséges. Talán akkor sikerül túljutnunk a karácsonyi szorongáson, a karácsonyi pszichózison. A karácsony első dimenziója: Isten szereti az embert. Úgy szereti, hogy testbe költözött, szenvedett értünk és meghalt a bűneinkért a Golgotán. J.S. Bach amikor befejezte a Máté passiót, zokogva borult a kotta felé, és ezt mondogatta: meghalt Jézus Krisztus, meghalt érettem is. A második dimenzió: az ember szeretheti az Istent. Amikor az emberre rászakadnak bűneinek terhei, és Isten szeretetének üzenete megvilágosítja elméjét, lelkét, hogy Jézusért megbocsáttattak azok, akkor megszabadul, és nem tudja nem szeretni az őt szerető Istent. Hogyan lesz ez látható? A harmadik dimenzió megmutatja: "Ó sokan tudják már a hogyant!... Sokan értik már, egyre többen, hogy az igazi emberszeretet az Isten szeretetéből fakad. Jézus így mondja ezt: "Amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást!" (János evangéliuma 13:34). Fenntartás nélkül szeretni, mint Jézus, nem érzelgősen, hanem cselekedve, mint Jézus, nem kis körben, hanem tágra ölelő karral, mint Jézus."

Engedd, hogy Isten szeretete megváltoztassa és háromdimenzióssá tegye az életedet, akkor nevetés közben nem fog fájni a szív, és az öröm elűzi majd a bánatot.