Gondolatok a házasságról

2023.02.13

"Azután ezt mondta az Úristen: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat." (Mózes első könyve 2:18)

A házasság hete van, ilyenkor szerte az országban alkalmakat tartanak, ahol Isten igéjének a fényében gondolkodnak egy férfi és egy nő Isten előtt kötött szövetségéről. Igénkben olvashatjuk Isten kijelentését: "nem jó az embernek egyedül lenni". Kapcsolatokra lettünk teremtve, ahogy a prédikátor is megfogalmazta: "Jobban boldogul kettő, mint egy…" A házasság a Teremtő ajándéka. Egyedüli kapcsolat, ahol két különböző nemű ember egész lénye teljes szabadságban összeforrhat, egyesülhetnek testi, lelki, szellemi értelemben. A házasságot Isten szerezte: megajándékozta a férfit a nővel és a nőt a férfival, hogy legyenek egymásnak segítőtársai. Ez a kapcsolat csak akkor lehet egészséges, ha az ajándékozó tanácsai szerint működik. Isten a "használati utasítást" is mellékelte az ajándék mellé: az igazán jó házasság csak bibliai alapon működhet, Isten igéjében minden tanácsot, vezetést megkaphat egy házaspár.

Igénk úgy fogalmaz, hogy "hozzáillő" társat ad. Sokan csalódnak akkor, amikor házastársukban már a kapcsolatuk kezdetén egy hozzájuk tökéletesen passzoló segítőtársat keresnek. Az illeszkedés egy életre szóló folyamat gyümölcse lesz, amelyben két lélek saját magát odaszánja a másik megismerésére, és hűségesen munkálkodnak kapcsolatuk életben tartásán. Vállalják, hogy "jóban, rosszban" kitartanak egymás mellett, komolyan gondolják azt, hogy a kimondott igenük másnak nemet jelent. Vállalják az "illeszkedés" folyamatának nehézségeit, nem ijednek meg a próbáktól, a "csiszoló" konfliktusoktól, hanem elkötelezik magukat a társuk felé.

A házasság olyan, mint egy virágoskert: csak akkor lesz gyönyörű és illatozó, ha gondozzák. Sajnos gyakran előfordul, hogy az elhanyagolt kert gyomossá válik, és a házasság válságba kerül. A házasság szerzője ma is várja a csalódott, hiányaikkal küzdő elfáradt párokat. Isten "gondviselő kertészként" segíthet rendbe hozni az elhanyagolt házasságot: erőt adhat, újra lángra gyújthatja a szerelmet, megmutathatja a másik egyedülálló értékeit, munkálhatja a megbocsátást, és meggyógyíthatja a beteggé vált kapcsolatot.

Arra bátorítom ma a megfáradt házaspárokat, hogy imádkozzanak együtt Istenhez a gyógyulásért, aki azért ajándékozta a házasságot, hogy örömet szerezzen az embernek. A házasság csodálatos ajándéka az Istennel és egymással való kapcsolat titkait tárja fel, a szeretet olyan mélységét ajándékozza, ahol minden hiány betöltődik, és meggyógyulhat az Istentől eltávolodott emberi szív.