Bogácsi nyár - Angol tábor (2022.07.18. - 07.23.)

2022.09.03

(A beszámoló magyar fordítása az angol alatt olvasható)

The English camp was meant to be an English camp unlike others the kids had been to in the past. We used active learning and games to teach both English grammar and spiritual principles, rather than classes where the students sit at desks. There were many team and group activities. Instructions for activities were given in English and then translated to Hungarian to aid in connecting meaning of words. There were some activities that all campers took part in together, and also some that were provided as separate lessons for those who spoke English at a higher level. There was also plenty of free time to play games and talk with the kids in order to build relations.

The teaching team was made up of people from the USA, Indonesia, Hungary and Nigeria. Having an international teaching team helped reinforce the usefulness of speaking the common "trade language" of English.

Perhaps describing the first teaching activity based on the Bible story of the Tower of Babel will help illustrate the camp's teaching methods. To reinforce that the purpose of language is communication, the camp started with a competition to build the highest tower out of foam-rubber blocks--but the team leader could not use any words, only noises to explain the activity. During the second phase of building, the group leader could use only six words. This reinforced that even speaking a little of the language can help, and it encouraged the kids to use what English words they knew, even if just a few. There were no restrictions for the third phase, to illustrate that the better someone can speak a language the better they can communicate.

It was a fun and challenging week with kids having varying levels of English and ranging in age from 7 to 17 years old. Some kids had almost no English, while some of the older ones needed to prepare for language exams. No matter the age or English level, all the kids experienced love and built friendships with others. That alone makes this camp a success. And if they learned some English that is good, too.

Report by Gary Miller


Olyan angol tábort szerettünk volna szervezni a gyerekeknek, amilyenben eddig még nem voltak! Játszva tanulást alkalmaztunk, hogy padokban ülés helyett ilyen módon sajátíthassák el a gyerekek az angol nyelvtant és nyelvi elveket. Voltak csapatos és egyéni játékok is. A játékszabályok angolul voltak elmondva először, majd lefordítottuk magyarra, ilyen módon is elősegítve a szavak összekapcsolásának megértését. Egyes foglalkozásokon közösen vettünk részt, de volt olyan is, mikor csoportokra oszlottunk az angol nyelv ismeretének szintje szerint. A szabadidőben lehetőségünk nyílt játszani és beszélgetni, kapcsolatot építeni a gyerekekkel.

A tanító csapat tagjai az Amerikai Egyesült Államokból, Indonéziából, Magyarországról és Nigériából érkeztek. A csapat összetételének sokszínűsége előnyt jelentett az angol nyelv sokoldalúságának és összetettségének elsajátításában.

Talán a Bábel tornyának népszerű történetén alapuló első játék bemutatása segíteni fog megérteni a táborban használt tanítási módszereket. Hogy megerősítsük bennük, hogy a nyelv célja a kommunikáció, a tábor egy versennyel kezdődött. Habszivacs téglákból kellett minél magasabb tornyot építeni, de a csapat kapitánya nem beszélhetett, csak zajokat hallatva próbálta a csapat tudtára adni a játék lényegét. A második fordulóban a csapat kapitánya csupán 6 szót használva mondhatta el a szabályokat. Ez megerősítés abban, hogy akármilyen keveset is beszélnek egy nyelven, az is ér valamit, és így bátorították őket hogy használják az angol szavakat amiket tudnak, még ha csak keveset is. A harmadik fordulóban már nem voltak korlátozások, ezzel is szemléltetve, hogy minél jobban beszélünk egy nyelvet, annál inkább tudunk kommunikálni, és érvényesülni ezáltal.

Egy élvezetes és megpróbáltatásokkal teli hét volt ez, olyan 7-17 éves gyerekekkel, akik más más szinten beszéltek angolul. Egyes táborozók nyelvtudás nélkül érkeztek, míg néhányan az idősebbek közül már nyelvvizsgára készültek. A korkülönbséget és nyelvtudást félretéve, az összes gyerek megtapasztalta a szeretetet és barátságok kötődtek. Ezért már önmagában is egy siker volt a tábor, megérte megszervezni. Ha ezek mellett sikerült némi angol nyelvtudást is elsajátítaniuk, az csak további ok az örömre.

Gary Miller táborvezető beszámolója