Az igazi kincs

2021.10.18

"Hasonló a mennyek országa a szántóföldben elrejtett kincshez, amelyet az ember, miután megtalált, elrejt, majd örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megveszi azt a szántóföldet." (Máté evangéliuma 13:44)

A múlt héten a lelki látásról gondolkodtunk. Lelki szemeinkkel megláthatjuk Istent, és úgy szemlélhetjük magunkat, ahogy Isten lát bennünket, felismerhetjük a minket körülvevő világ valódi arcát. Mindannyian keresünk valamit életünk során. Kialakul bennünk egy értékrend, ami alapján rangsoroljuk az áhított dolgokat. Rengeteg erőfeszítést teszünk azért, hogy megszerezzük a földi kincseket. Közben ráébredhetünk, hogy a kincseknek vélt dolgok valójában nem is olyan értékesek, hiszen elkopnak, berozsdásodnak, elromlanak, értékük lassan elvész.

Miközben fáradozunk álmaink megvalósításán, elveszthetjük a valóban fontos dolgokat, hiszen nem marad időnk Isten keresésére, kapcsolatainkra, magunkra. Sokszor nem tudunk gyönyörködni a jelen pillanataiban, nem tudjuk átélni azok lelki mélységét, mert minden erőfeszítésünkkel a jövőre, az elérendő vágyainkra koncentrálunk. Elrohan mellettünk az élet, és arra eszmélünk, hogy mindig kergettünk valamit, amit fontosabbnak tartottunk mindenkinél és mindennél. Azzal áltatjuk magunkat, hogyha megszerezzük, akkor majd megállunk és megpihenünk, de sohasem sikerül, mert mindig lesznek újabb "kincsek", amik foglyul ejtik szívünket.

A Szentlélek segítségével elénk tárul egy mennyei világ, amely más értékrend szerint működik, mint földi lakhelyünk. Isten a tőle elszakadt emberi világba Krisztus által elküldte a legdrágább kincset, amely megváltoztathatja életünket, értelmet adhat a mulandóság börtönébe zárt ember létének. A földi kincsek megszerzése csak abban segíthet, hogy kevés időre jobban érezzük magunkat, de az érzés hamar elmúlik, és az átélt pillanatnyi örömnél aránytalanul több lesz a befektetett erőfeszítés, az odaáldozott idő, olykor a veszteség is. A bűn által foglyul ejtett ember a földi kincsek hajszolásával sohasem tudja betölteni hiányait, mindig ott lesz a szívében a félelem, békétlenség, a csalódottság, az üresség. Megválaszolatlan kérdések sokasága tartja bizonytalanságban akkor is, ha hatalmas földi vagyont gyűjtött össze.

Isten ma arra hív bennünket, hogy ismerjük fel a Krisztus által kínált új életet annak céljaival, örökkévaló ajándékával együtt. A Jézust követő élet olyan kincseket ad, amelyek árnyékában a veszendő földi "kincsek" csak értéktelen, hamis utánzatok maradnak. Ma még van lehetőség elengedni a mulandó vágyakat, és felismerni az igazi kincset, melyet a Teremtő Isten Jézus Krisztusban ajándékozott nekünk. Aki őszintén, tiszta szívvel keresi, az megtalálja, és megváltozik az élete. Isten megígérte.