Amim van…

2022.08.29

"Ezüstöm és aranyam nincsen, de amim van, azt adom neked: a názáreti Jézus Krisztus nevében kelj fel, és járj!" (Apostolok cselekedetei 3:6)

A sánta ember meggyógyításának történetében hangzott el az apostolok mondata, amely megváltoztatta egy koldus életét. Vizsgáljuk meg, hogy mivel rendelkeztek a történet szereplői. A koldusnak volt megtapasztalása és reménysége arra, hogy aznap is megkapja az élete fenntartásához szükséges alamizsnát. Nem lehettek merészebb álmai, hiszen sánta volt, munkával nem tudta megkeresni a betevőjét, rászorult mások könyörületére. Péter és János szíve tele volt Jézus szeretetével, azért mentek a templomba, hogy az evangéliumot hirdetve másokat is Krisztushoz vezessenek. Tudták, hogy Isten hatalmas, és volt bátorságuk használni azt az erőt, amit tőle kaptak. Volt szellemi látásuk is, hiszen felismerték azt, hogy a sánta életét az alamizsna gyökeresen nem tudja megváltoztatni, csak enyhíthet a nehézségein. Tudták azt is, hogy az Isten, akire rábízták saját életüket, képes olyan segítséget adni a koldusnak, amely sokkal több annál, amelyről álmodni mert volna.

Egy ilyen találkozás ma is áldást rejthet, ha az emberek fel tudják ismerni, hogy mivel rendelkeznek, de be tudják ismerni hiányaikat is. Szükség van a szeretetből fakadó engedelmességre, a hittel történő fogadásra, ahhoz, hogy Isten kegyelme kiáradhasson. Válaszoljunk pár kérdésre: Melyik szereplő vagy? Van bátorságod elismerni, hogy koldus vagy? Tisztában vagy azzal, hogy milyen Istentől kapott kincsekkel rendelkezel? Kész vagy-e odaadni olyanoknak, akiknek életbevágó szükségük van rá? Hiszed-e, hogy Isten a te szükségeidet is be tudja tölteni?

Ma is körülvesznek minket olyan emberek, akik koldusként várnak tőlünk lelki-testi alamizsnát. Van bátorságunk arra, hogy ne azt adjuk nekik, amit kérnek, hanem annál sokkal többet, amit Isten akar rajtunk keresztül felkínálni nekik? Isten igazságát, amely világosságot gyújt a szívben, bűnbocsánatot, ami megszabadít, szeretetet, amely begyógyítja a sebeket, ígéreteket, amelyek reménységet adnak a jövőre. Isten csodát tett:

"És jobb kezénél fogva felemelte, annak pedig azonnal megerősödött a lába és a bokája, felugrott, talpra állt, és járt. Bement velük a templomba is, járkált, ugrándozott, és dicsérte az Istent." (Apostolok cselekedete 3:7-8)

Amire szükséged van, Istennél megtalálod: add, ha itt van az ideje, és vedd szégyen nélkül, ha szükséged van rá!