Akadályaink

2023.10.16

"Élt ott egy Zákeus nevű gazdag ember, aki fővámszedő volt. Szerette volna látni, hogy ki az a Jézus, de kistermetű lévén nem láthatta a sokaságtól." (Lukács evangélium 19:2-3)

Zákeus története csak Lukács evangéliumában található meg. Egy különös történet, ahol egy ember Jézussal való találkozása megmutatja az Istenhez vezető út egyszerűségét, de egyben a felmerülő akadályokat is. Jézus áthaladt Jerikón, és Zákeus szerette volna látni, de fizikai akadályokba ütközött. A fővámszedő kíváncsisága nagyobb volt, mint az akadályok: "Ezért előre futott, és felmászott egy vadfügefára, hogy lássa őt…"

Jézus a földi élete során sok helyre vitte el az Isten üzenetét. Ahol nyitott szívvel fogadták, ott változások történtek az emberek életében. Akkor is voltak, akik elszalasztották a találkozás lehetőségét, és voltak, akik megragadták azt. Mások messziről figyelték őt, és akadtak olyanok is, akik közelebb merészkedtek hozzá, esetleg kérték, hogy segítsen rajtuk. Jézus igéje által ma is megjelenik: ott van az istentiszteleteken, az interneten, egy áhítatban, egy kórházi bizonyságtételben, a hétköznapi beszélgetésekben. Megtalálhat minket akkor, amikor örömünk van, vagy akkor is, ha nehézségekkel kell küzdenünk.

Előfordul, hogy nekünk is akadályokkal kell szembenéznünk, hogy találkozhassunk vele. Minket is körülvesz a sokaság, akik nem engednek közel a Megváltóhoz: visszatarthatnak a gúnyolódó mondatok, a többség felületes véleménye, gyarló, botránkoztató emberi tulajdonságok, irigység, féltékenység, önzőség, amelyek elbizonytalaníthatnak bennünket. Lehetnek személyes akadályaink is: határozatlanság, kicsinyhitűség, önvádlás, kudarcok, amelyek már ellopták tőlünk a reményt. Zákeus példa lehet ma előttünk: ő nem foglalkozott ezekkel. A szívében erőteljes elhatározás született, valóban szerette volna látni Jézust. Kizárta a zavaró körülményeket, felismerte a lehetőséget, amely nevetség tárgyává tehette ugyan, de nagyobb volt benne a vágy, mint a gátló tényezők.

Nekünk milyen akadályokat kellene leküzdenünk ahhoz, hogy személyesen találkozzunk Jézus Krisztussal? Amikor a Megváltó meglátta Zákeust, így szólt hozzá: "Zákeus, jöjj le hamar, mert ma a te házadban kell megszállnom." Zákeus megragadta a különleges alkalmat, és örömmel fogadta Jézust. A fővámszedő élete megváltozott, Isten előtt megvallotta a bűneit, és helyrehozta mindazt a kárt, amelyet bűnös életével másoknak okozott.

Jézus akkori mondata nekünk szól: ma a mi házunkba szeretne szállást venni, ma a mi szívünkbe szeretne beköltözni, hogy igazán felszabadult boldogságot, egy új életet adjon számunkra. Valóban vágyunk rá, vagy csak álmodozók maradunk? Ne engedjük, hogy az akadályok visszatartsanak minket, legyünk ma győztesek!