A számolgató ember

2023.05.01

"Amikor Jézus észrevette, hogy nagy sokaság közeledik hozzá, így szólt Fülöpnek: Honnan vegyünk kenyeret, hogy ezek ehessenek?" (János evangéliuma 6:5)

Krisztus csodatételei közül egyik a kenyérszaporítás története. Jézus azon a napon is tanította, gyógyította a hozzá érkező embereket, majd az este közeledtével felvetődött az igénkben olvasott kérdés, amelyre Fülöp a látható szükséget megsaccolva válaszolt: "Kétszáz dénár árú kenyér sem elég nekik, hogy mindenki kapjon valami keveset." András így szólt a problémára reagálva: "Van itt egy gyermek, akinél van öt árpakenyér és két hal, de mi ez ennyi embernek?"

A láthatókra néző ember mindig számolgat. Az elé kerülő probléma láttán először megbecsüli a szükséget, majd megvizsgálja, mivel rendelkezik, milyen erőket, eszközöket lehetne mozgósítani annak érdekében, hogy sikeresen oldja meg az előtte álló feladatot. Olykor könnyen megoldható problémával találkozik, de gyakran előfordul, hogy képességeit meghaladva tornyosul elé a kihívás. Az élet tele van teljesíthetetlennek tűnő akadályokkal. Mi hogyan számolunk? Fülöphöz hasonlóan meglátjuk az óriási szükséget, majd Andrással együtt megállapítjuk, hogy a megoldáshoz túl kevéssel rendelkezünk? Isten nélkül mi sem tudunk másképp számolni. Jézus viszont félretette az emberi számolgatást, és utasította tanítványait: "Ültessétek le az embereket!". Az ige úgy tudósít, hogy a férfiak mintegy ötezren voltak. Jézus vette a kenyeret és a halat, hálát adva kiosztotta, majd annyit ettek, amennyit kívántak, és még tizenkét kosárral maradt is.

Micsoda lecke: Isten ma is elkéri tőled, amid van, nem számít, hogy a szükség betöltéséhez kevés. Vond be a megoldhatatlan kihívásaidba a világmindenség Urát! Ne csak azt a keveset add neki oda, amid van, vidd elé a hiányzó szükségedet is, és hittel bízd rá magad! Tedd, amit igéje mond neked, és higgy benne, hogy a lehetetlen lehetséges lesz! Ma Krisztus arra tanít, hogy a mennyei matekképletek másképp hozzák ki az eredményt, mint a földi számítások. Isten hitlépésre hív, jöjj, és bízd rá magad, imádkozz, és add Isten kezébe, amit elkér tőled! Ő megáldja, kipótolja és elég lesz.