A betömött kutak

2024.06.10

"Mindazokat a kutakat, amelyeket apjának, Ábrahámnak az idejében apja szolgái ástak, betömték a filiszteusok, és teleszórták földdel." (Mózes első könyve 26:15)

Izsák harcairól tudósít minket ez a fejezet, amelyben Isten embere nem szokványos módon győzedelmeskedik. Izsák azon a földön vetett, amelyen letelepedett, és az Úr gazdagon megáldotta a munkáját. Vetés nélkül nincs aratás, munkával lehet valódi eredményt elérni. Az ilyen munkában benne van az emberi erőfeszítés, akarat, küzdelem, ami fáradtsággal, áldozattal jár, és ha Isten akarata szerint történik, rajta lesz az Ő áldása is. Az áldott élet kitűnik a környezetéből, emiatt könnyen a figyelem középpontjába kerülhet. A szemlélődők között sokfajta ember lehet, és előbb-utóbb megérkeznek az irigykedő féltékenykedők is, akik minden erejükkel azon munkálkodnak, hogy akadályozzák az áldott embert. Ilyenkor az áldást élvező újra döntéshelyzetbe kerül: mit tesz, hogyan reagál a rosszakarók cselekedeteire? Ugyanazokkal az eszközökkel védi magát, a megszerzett dolgait, vagy rábízza magát az áldás forrására és jézusi módszerrel válaszol? Izsák jól vizsgázott, amikor a fáradtságos munkával kiásott kutakért nem harcolt, hanem elengedte azokat. A betömött kutakat is újra kellett volna ásnia, de inkább otthagyta őket, és szabadult tőlük, illetve a hozzájuk ragaszkodó féltékenykedőktől. Tudta, hogy Isten ad számára új lehetőségeket, és meglátta, hogy sokkal több energiáját, életerejét emésztené fel, ha értelmetlen emberekkel, értelmetlen módon kezdene el harcolni. Inkább tovább ment, és új kutakat ásott.

Lehet, hogy te is hasonló helyzetbe kerültél, mint Izsák? Fáradtságos munkával kutakat ásol, biztosítod magad és a rádbízottak fizikai, lelki életéhez szükséges forrásokat, de újra és újra megjelennek az irigyeid, és rendre betömik azokat. Isten ma arra hív, hogy ne fecséreld az erődet a velük való haszontalan bokszolásra, kerüld a felesleges vitatkozásokat, ne bizonygasd a magad igazát, hanem lépj tovább rajtuk. Engedj el dolgokat, bízd a rosszakaróidat az igazán ítélő Istenre! Viselkedj krisztusi módon, ha nem hiszel még benne, próbáld ki Izsák módszerét! Izsáknak ellenségektől mentes, tágas teret szerzett az ÚR. Te is megláthatod, megtalálhatod a régen áhított békességedet, szabadságodat és az Isten által készített új lehetőségek örömét. Az ellenségeid szemében is magasra emelkedhetsz, láthatják az élő bizonyságtételed, amely az áldásod forrására mutat.

Izsák ellenségei ezt mondták: "Meg kellett látnunk, hogy veled van az Úr." Akarod, hogy rólad is ezt mondják? Kövesd Izsák példáját, lépj a krisztusi útra, amely bolondságnak tűnhet, de eredményes lesz! Légy áldott!