Bogács

KÉPEK A PIHENŐHÁZRÓL

TÁBORI EMLÉKEK - KÉPEKBEN 

A környék látnivalói

Bogácsi Gyógy-, és Stradfürdő

A bogácsi termálfürdő 500 méter mélyről feltörő, 76°c-os kénes gyógyvizét főként a mozgásszervi és keringési problémák megelőzésére és kezelésére ajánljuk a hat gyógymedencénk látogatóinak, de a fél évszázada feltárt víz számos más területen is kifejti jótékony hatását. További medencékkel várjuk a gyerekeket, a strandolni vagy úszni vágyókat, így minden évszakban egészséges, pihentető időtöltést biztosítunk az egész családnak.


De la Motte kastély Noszvaj

A De la Motte-kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. Építtetője, Báró Szepessy Sámuel később eladni kényszerült gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának. A kastély közkeletű elnevezése az ő második házasságából származik: férje De la Motte ezredes Mária Terézia udvarából, neki tulajdonítják a kastély belső franciás díszítését és utalásait. Tervezője lehet Fellner Jakab vagy maga a kivitelező Povolni János. A falfestmények Kracker János Lukács és Zach József, Szikora György valamint Lieb Antal munkái. A kastély állandó lakhelyként szolgált a családnak és bizonyára társasági életet is teremtettek, amelyre, mint művészetpártolók, meghívták az akkoriban Egerben vendégeskedő Dérynét is. Bizonyára nem Déryné volt az egyetlen művész, aki megfordult a kastélyban.  

Kaptárkövek - Szomolya

A kaptárköveket a természet és az ember közösen alkotta meg. A kaptárkövek oldalában fülkék helyezkednek el, és olyan vakablakokra emlékeztetnek, amelyek felfelé keskenyednek, többnyire boltozatosan záródnak. A fülkék rendeltetéséről még napjainkban is megoszlanak a vélemények. A néphagyomány egységes emléket nem őriz róluk. 

Bogács határában a Hintóvölgyben található egy ötfülkés kaptárkő.


Noszvaji barlanglakások 

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A  könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Akkoriban egyre több nincstelent család költözött ki a barlangokba.
A házak belseje úgy nézett ki, mint egy klasszikus parasztház, meszelt falu berendezett szobák, az udvaron állattartásra alkalmas ólak voltak kialakítva. Az itt élő családok önellátók voltak.
Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a "Pocem"-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

Bogács

Bogács Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Miskolctól 30 km-re, Egertől 18 km-re keletre található a Bükk-hegység kiszélesedő völgyében. A Hór és a Szoros-patak völgyének találkozásánál fekszik. Bogács a nemzetközi hírű termálfürdőjéről, valamint borkultúrájáról ismert.

Látnivalók:
- Szent Márton Műemléktemplom, Kilátó, Tájház, Horgásztó, Pincesor


Eger

Egerben mindig van látni- és tennivaló. A látnivalók mellett rengeteg élmény vár, amely szinte bármikor elérhető: fürdőzés, bringázás, túrázás, és sok izgalmas lehetőség vár az ide kirándulóra

Ezeréves történelem, barokk környezet, finom ételek és borok, vendégszeretet és színes programok várnak Egerben, Magyarország legendákkal teli városában.

Látnivalók:

- Egri vár
- Dobó tér
- Bazilika

- Törökfürdő- Termál- és Strandfürdő
- Gárdonyi Géza Emlékmúzeum
- Szépasszonyvölgy

Elérhetőségek:

Benita Pihenőház
3412 Bogács, Szarvas u. 14.

Telefonszám
+36-70-673-9090 (Pető Albert)

E-mail
benitaudulo@gmail.com