Legyőzött akadályok

2022.02.28

"De mivel a sokaság miatt nem vihették őt hozzá, megbontották a tetőt ott, ahol ő volt, és a résen át leeresztették az ágyat, amelyen a béna feküdt." (Márk evangéliuma 2:4)

Márk evangéliumának 2. fejezete egy béna ember meggyógyításáról tudósít. Jézus Kapernaumban tanított, ahol nagy sokaság gyűlt össze, hogy meghallgassa Isten igéjét. Négy ember egy bénát hozott abban a reményben, hogy Jézus őt is meggyógyítja. Különös esemény történt: a segítők nem tudtak közel kerülni a Mesterhez, mert akkora tömeg vette körül, ezért nem mindennapi megoldást választva megbontották a tetőt, hogy betegüket Jézus elé eresszék le. Micsoda elszántság, milyen nagy hit kellett ahhoz, hogy a megszokott viselkedési normákat felrúgva, legyőzzék az eléjük került akadályokat!

A mi életünkben is vannak akadályok, amelyek eltántoríthatnak bennünket az Isten keresésétől. Láthatjuk, hogy életünk egyes területei lebénultak, nem működnek egészségesen, lehet, hogy érezzük is: Jézushoz kellene mennünk a gyógyulásért, de az úton számos gátló tényezővel kell szembenéznünk. Családtagok, akik ellenzik a hitünket; munkatársak, akik kigúnyolhatnak bennünket, talán nincs türelmünk kivárni a szabadulás idejét, más elképzeléseink vannak a gyógyulásról - megannyi nehézség, ami elénk tornyosulhat. Elindulunk a Megváltóhoz, de feladjuk, amikor ellenállásba ütközünk, és nem változik semmi, csak elviseljük az életet, és nem gyógyulunk. Hálásak lehetünk, ha vannak körülöttünk, akik naponta visznek imádságban Jézushoz bennünket, akik időt, energiát szánnak arra, hogy meghallgassanak, bátorítsanak, hordozzanak minket.

Jézus előtt feküdt a béna, talán reménykedhetett, hogy számára is van segítség. Erre a Mester a lelkével, a bűneivel foglalkozott: "Fiam, megbocsáttattak a te bűneid." Mondhatta volna a beteg: "nekem nem erre van szükségem", talán elszállt a gyógyulásba vetett reménye is, gondolhatta, hogy minden küzdelem hiábavaló volt. Jézus viszont meggyógyította. Istennél más a sorrend, mint ahogy mi elképzeljük: először a lelkünkkel foglalkozik, minden betegség gyökerével, a bűnnel, majd meggyógyíthatja a testi betegségeinket is. Mi sokszor szeretnénk a sorrendet felcserélni: azonnal gyógyulni akarunk, szabadulni a nehézségektől, és csalódunk még Istenben is, ha nem így történik. Jézus számára a lelkünk gyógyulása, szabadulása a legfontosabb, a többi másodlagos. Neki van egyedül hatalma arra, hogy a bűnbocsánat által üdvösséget adjon. Az ámulatba esett sokaság ezt mondta: "Ilyet még soha nem láttunk".

Akarsz te is ilyet látni, átélni? Kövesd a történet szereplőinek útját, hozzáállását, és átélheted a csodát!