Hogyan szól a szád?

2021.05.10

"A jó ember szíve jó kincséből hozza elő a jót, a gonosz ember pedig a gonoszból hozza elő a gonoszt. Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj." (Lukács evangéliuma 6:45)

Korunkban népszerű téma az önismeret. Különféle módszerek segítségével próbáljuk kutatni a személyiségünk, elemezni a viselkedésünk mozgatórugóit. A tesztek eredményei sok mindent elárulhatnak rólunk: felfedezhetjük erősségeinket, szembesülhetünk gyengeségeinkkel is. Egyre több tanfolyamot szerveznek, ahol különböző technikákat tanítanak, melyek segítségével ideig-óráig kontrollálhatjuk viselkedésünket, leplezhetjük valós lelkiállapotunkat, de bizonyos helyzetekben magatartásunk és beszédünk elárulja, mi rejtőzik a szívünk mélyén. Olykor extrém, váratlan helyzetekben törnek ki belőlünk olyan szavak, amelyekről azt hittük, hogy már régen elvesztek a szótárunkból.

"Ami azonban kijön a szájból, az a szívből származik, és az teszi tisztátalanná az embert. Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúskodások és az istenkáromlások. Ezek teszik tisztátalanná az embert." (Máté evangéliuma 15:18-20)

Nagyon kifejezően mondta egy idős lelkipásztor: "a szavak piszka a lélek szennye".

Lehet, hogy most olyan a szíved állapota, mint egy puskaporos hordó, és bármikor felrobbanthatja egy szikra. A szavaid lángja ilyenkor pusztító erővel égethet fel körülötted mindent. Ne törődj bele, ne szokj hozzá, hanem imádkozz a békesség királyához, Jézushoz, hogy csillapítsa lelked háborgását, és tisztítsa meg a szíved a "gyúlékony" dolgoktól! Talán éppen csordultig van a szíved hálával, örömmel, és békességed van, akkor ne spórolj a nyugalmat árasztó szavakkal, hiszen másokat is lecsendesíthetnek.

Beszédünk a szívünk tükre, figyeljünk rá, hogy mit árul el rólunk!