A legfontosabb kérdés

2021.04.12

"Jézus megkérdezte tőlük: Hát ti kinek mondotok engem? Simon Péter így felelt: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." (Máté evangéliuma 16,15-16)

Az életünk során sok kérdésre kell megtalálnunk a választ. A Biblia igeversei között találkozhatunk a legfontosabbal, amelyre mindenképpen válaszolnunk kell, mert az örökkévalóságban eltöltött létünk függ tőle. Jézus egy másik kérdéssel készíti elő a heti igénk kérdését: "Kinek mondják az emberek az Emberfiát?" Miért fontos ezt a kérdést feltenni a Krisztust követő tanítványoknak? Hiszen vele töltötték mindennapjaikat, ismerték őt. Számukra nem volt mindegy, hogy mások kinek tartották Jézust? Akkor és ma is hatással van ránk a közgondolkodás, erősítheti vagy gyengítheti a személyes meglátásainkat. Azoknak az embereknek a bizonyságtétele, istenképe határozza meg hitünket, akiktől először hallottuk az evangéliumot. A hívő családok gyermekei, akiket a Biblia útmutatása alapján nevelnek, sokáig a szüleik hitét élik, az ő bibliai gondolkodásukat követik, amely kijelöli számukra az utat. Az a gyülekezet, ahova először elmegyünk, az fogja irányba állítani lelki fejlődésünket. Az istenképünk sok hallott, tanult információ alapján formálódik. Akiket pedig nem Isten igazsága szerint nevelnek, azoknak közömbös lehet Jézus személye. Jézus Krisztusról alkotott vélemények sokasága van a köztudatban: Krisztus pozitív személyiségét, az általa elmondott igazságokat sok más vallás is beleötvözi a saját tanrendszerébe, de ezek keveredett, féligazságokra épülő, hamis tanítások. Az aktuális élethelyzetünk is meghatározza a Jézusról alkotott képünket: a beteg az áldott orvosnak, a megkötözött az láncokat leszaggatónak, a nincstelen a mindennapi kenyérről gondoskodónak, a magányos megértő társként akarja látni, az igére éhező tanítóként, a félelemben rettegő bátorságot adónak.

Jézusról a Biblia mutatja meg a leghitelesebb képet. A bibliai istenkép mellé oda kell állítanunk a sajátunkat, hogy jól tudjunk válaszolni Jézus kérdésére. Péter jól válaszolt: "Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." Jézus ezt mondta neki: "Boldog vagy, Simon, Jóna fia, mert nem test és vér fedte fel ezt előtted, hanem az én mennyei Atyám." (Máté 16:17)

Hallgasd Isten igéjét tiszta szívvel! A Szentlélek ki fogja jelenteni Isten igazságát, és számodra is az Isten fia lesz Krisztus, a te személyes Megváltód!